Familiefotografie Westergeest – vier generaties

Wie vindt het nou niet leuk om foto’s van vroeger te bekijken? Onlangs tagde iemand mij in een Facebook challenge: vijf dagen lang een foto posten die 15 jaar of ouder is. Ik deed mee en postte o.a. een foto van mijzelf als ukkie van twee met mijn moeder, oma en overgrootmoeder. Ik ben in het blauw gekleed, net als mijn moeder. De twee oudste dames dragen een midi-rok met een riem en een nette blouse.

De foto is inmiddels wat vergeeld en ik heb er geen negatief van. Ik koester de afdruk ondanks zijn imperfecties. Wat erop staat is een moment, bevroren in de tijd: vier generaties die elkaar raken, vier vrouwen en hun levensgeschiedenissen die elkaar tot op de dag van vandaag beïnvloeden. Ik prijs me gelukkig dat ik niet alleen mijn oma maar ook mijn overgrootmoeder heb gekend. En laten we eerlijk wezen: iedereen heeft speciale aandacht voor zijn eigen geschiedenis.

Van die vier generaties op dat vergeelde prentje uit 1986 leven er anno 2016 nog twee: mijn moeder en ik. Mijn leven is al heel anders dan het hare, ik heb meer kansen gehad dan mijn oma, en het verschil tussen mijn leven en dat van mijn overgrootmoeder kan ik alleen goed bevatten omdat ik geschiedenis in mijn vakkenpakket had. Om over dertig jaar weer foto’s van vroeger te kunnen kijken, is het natuurlijk wel zaak om nu foto’s te maken!

Afgelopen zondag keek ik weer naar vier generaties vrouwen, maar dan vanachter de lens. Moeders, dochters en dochters van dochters. Van Tryntsje had ik ook al foto’s gemaakt tijdens haar zwangerschap en na de geboorte van dochter Jildou kwam ik terug voor babyfoto’s. Nu was het tijd om nog een stukje familiegeschiedenis vast te leggen. In het huis van haar moeder trof ik Tryntsje met haar zus Siebregtsje, hun moeder Harmke, en hun hele hippe en fitte grootmoeder die ook Tryntsje heet. Style runs in the family!  De jongste generatie bestond uit Ninke en haar ‘zusje bij tante Tryntsje’ Jildou. Zittend aan de keukentafel zag ik hoe de levens van deze lieve, hartelijke mensen met elkaar vervlochten zijn.

 

Vier generaties op een kerkbank in de keuken! Ik vind het heerlijk dat de persoonlijkheden van de kleine dames zo spreken in dit groepsportret.

Vier generaties op een kerkbank in de keuken! Ik vind het heerlijk dat de persoonlijkheden van de kleine dames zo spreken in dit groepsportret.

 

Als fotograaf zoek ik altijd naar goed licht, en dat was er in de keuken volop! Ik maakte ook individuele portretfoto’s.

 

Tryntsje heeft een neus voor mooie locaties. Haar zwangerschap fotografeerde ik in een fabriekshal, en ook het huis van haar ouders bleek een prima achtergrond te vormen voor een fotoshoot.

Tryntsje heeft een neus voor mooie locaties. Haar zwangerschap fotografeerde ik in een fabriekshal, en ook het huis van haar ouders bleek een prima achtergrond te vormen voor een fotoshoot. Oh, en: die pandajurk. Wow. Als ze ‘m in mijn maat hadden, zou ik ‘m dragen 🙂

 

1Z3A1741

De prachtige lichte woonkamer leende zich ook goed voor tekenen en kleuren.

 

87 jaar verschil zit er tussen deze goedlachse dames!

87 jaar verschil zit er tussen deze goedlachse dames!

 

Ninke s vier en heeft een net zo vrolijk en kleurrijk karakter als haar mooie jurk!

Ninke is vier. Haar karakter is net zo vrolijk en kleurrijk als haar jurk!

 

We konden ook nog een paar foto's maken in de hervormde kerk van Westergeest.

Nog een familieportret, maar dan in een andere kerkbank!

 

De hervormde kerk in Westergeest is een prachtige locatie om te mogen fotograferen.

De hervormde kerk in Westergeest is een prachtige locatie om te mogen fotograferen.