Project M

In een tijd van schreeuwen om excellentie en uitblinken houd ik  met Project M een pleidooi voor middelmatigheid.

Verlang jij ook wel eens terug naar de tijd dat je nog gewoon in een gebreide ponytrui van je oma naar school kon? Of heb je die tijd nooit gekend en heb je aan den lijve ondervonden wat voor druk er op jonge mensen (en vrouwen in het bijzonder) staat? Heb je het gevoel dat je voortdurend onder een vergrootglas ligt?

Je zou bijna denken dat je een loser bent als je voor je 25e nog geen twee studies (met buitenlandstage) hebt afgerond, een jaar gebackpackt hebt en je eerste boek hebt geschreven. Om je heen zie je veel mensen die on- en offline delen hoe superleukfantastisch hun dagelijkse bezigheden zijn. Dat hoort er misschien wel een beetje bij, anno 2018…. maar….

Weg met het idee dat iedereen altijd maar moet uitblinken. Dat we allemaal altijd maar ‘extra’ moeten zijn. Weg met het onrealistische verwachtingspatroon. Weg met de druk om aan allerlei eisen te voldoen die door een ander zijn bedacht en die je je beste vriendin niet zou toewensen. Weg met burn-outs bij kinderen zo jong als twaalf.

Ik vind het tijd voor een tegengeluid. Daarom heb ik de afgelopen maanden gefotografeerd voor mijn persoonlijke project, Project M. Twaalf dames hebben zich door mij laten fotograferen in dezelfde jurk. Ik heb bewust gekozen voor een jurk in de maat M. De M van ‘Moyen’, ‘Gemiddeld’, ‘Medium’. Wat ik mooi vind: al deze vrouwen voelden zich tijdens de shoot op hun gemak. En dat in zo’n jurk, er viel niets te verbergen. 

Scroll verder om te zien dat er allerlei vormen van M zijn die al top genoeg zijn! Vrouwen die om veel verschillende redenen bewondering verdienen om wie ze zijn. Lees wat ze te zeggen hebben. En laat je angst voor middelmatigheid gaan. 

Tryntsje (35)

Het hele idee van altijd maar moeten presteren triggert mijn perfectionisme. Het voor iedereen graag goed willen doen. Aan de andere kant zie ik ook wel een tegenbeweging waarin meer ruimte is voor de menselijke maat. Daar ben ik blij om.”

Fotograaf Groningen

 

Sanne (17)

fotograaf Groningen

Eigenlijk zou ik graag willen dat iedereen van de sociale media af gaat, zoals instagram en facebook. Je ziet over het algemeen alleen maar posts over hoe geweldig iemands leven wel niet is, en dat kan mensen ongelukkig en/of jaloers maken. Ik zou het dus liever zonder doen, maar ik heb het gevoel dat dat niet kan omdat er nog zoveel mensen van mijn kringen wel op zitten.”

Maya (18)

 

fotograaf Groningen

Heb je wel eens de angst om middelmatig te zijn? “Op foto’s wil ik zelf graag uitblinken. Dit geldt ook voor sport en school.

Marieke (26)

“De afgelopen jaren merk ik niet zoveel meer van de prestatiemaatschappij. Ik probeer op alle mogelijke manieren dicht bij mezelf, mijn vrienden en familie te blijven. Wat vind ik leuk? Wat past bij mij? En hoe zien de mensen die mij ècht kennen mij? Vorig weekend was ik met vriendinnen naar Schiermonnikoog en had ik de tijd van mijn leven. Dan zie ik wat foto’s van mensen die aan de andere kant van de wereld zitten en denk ik, och man, wij hoefden niet eens met het vliegtuig! En die regen en wind was heerlijk! En mijn LIDL regenjas is geweldig! Medium, comfortabel.. love it!”

Johanna (27)

“Ik doe een onderzoeksmaster waarbij je bij voorbaat al geselecteerd word of je de opleiding mag volgen of niet, gebaseerd op cijfers. Je zou zeggen dat je dan gewoon lekker je ding kan doen op jouw niveau. Helaas is niets minder waar. Ook in een onderzoeksmaster wordt verwacht dat je extra-deluxe je best doet en dus extra werk verricht. Dit kan door extra vakken te volgen, vrijwillig bij verschillende onderzoeken betrokken te zijn, of bijvoorbeeld door van je eigen geld naar congressen over de hele wereld te gaan. Alleen de opleiding afronden voldoet niet.”

Jenny (61)

Na me altijd onzichtbaar te hebben gemaakt, is nu de tijd gekomen om me te laten zien.

Grieta (23)

fotograaf Groningen

Eigenlijk vind ik het wel fijn om middelmatig te zijn, zolang ik positieve feedback mag ontvangen en dingen met plezier mag uitvoeren. De prestatiemaatschappij mag van mij snel veranderen. Mijn mening is dat je iedereen in zijn of haar waarde moet laten. Ongeacht iemand zijn leeftijd, uiterlijk en wat diegene in zijn leven heeft bereikt. Persoonlijk leef ik mijn eigen leven en wil ik me niet tegenover de buitenwereld hoeven te verantwoorden.”

Esther (21)

Wat zijn je gedachten over de invloed van social media op hoe we ons voelen? ” Dubbel. Ik heb zelf aardig veel volgers en probeer mensen altijd te inspireren m.b.t. veganisme, activisme, body positivity, eerlijkheid en positiviteit. Dat doe ik expres omdat ik juist veel volgers heb. Toen ik een aantal jaren geleden nog erg op zoek was naar wie ik was, volgde ik ook grote accounts en o.a. daardoor voelde ik me vaak niet goed genoeg. Ze posten vaak alleen perfecte dingen, alsof alles altijd leuk en mooi is. Daar word je door beïnvloed. Ik heb sinds een tijd al die mensen ontvolgd en ben alleen nog maar accounts gaan volgen die eerlijkheid/transparantie tonen en inspireren. Daardoor werd ik geïnspireerd dat ook te doen en voelde ik me gelijk beter over mijn eigen leven.”

Bianca (18)

“Ik ben nog steeds enorm perfectionistisch en wil alles nog altijd goed doen. Ik besef me wel dat ik soms te veel wil en dat het dan niet allemaal zo goed gaat als ik wil. Het is best jammer dat deze maatschappij bestaat en iedereen zich hier zo druk om kan maken, net alsof we altijd de overtreffende trap willen overtreffen.”

Berthe (31)

Ik wil graag alle ballen hoog houden en vind het moeilijk om op een bepaald punt het minder goed te doen.”

Astrid (18)

Let niet te veel op anderen en wees gelukkig met die ene BFF die wel jou waardeert in hoe je bent en wat je doet.”

 

Anja (56)

Fotograaf Groningen

“Ik heb de angst om middelmatig te zijn regelmatig gehad. Vooral op feestjes in de buurt van langbenige schone hindes.”

Bekijk meer Project M op Instagram of Facebook!