De perfecte bruidstaart kiezen: 3 tips

De blog van deze week gaat over de perfecte bruidstaart kiezen. Of je nu gaat voor een zoete tafel of die megataart van je dromen, op de meeste bruiloften wordt na de ceremonie een mooie taart aangesneden. Glaasje erbij, even de smaakpapillen verwennen, en na een klein uurtje geconcentreerd genieten van de ceremonie is een kleine energy boost bij je gasten welkom – en bij jullie zelf ook. Hoe kies je de perfecte bruidstaart? Hier vind je 3 tips van de baksters.

Sweet Table van Saakje het bakmeisje met de perfecte bruidstaart

1. Kijk naar de trends maar houd het persoonlijk – zo kies je echt jouw perfecte bruidstaart

Ilse Roukema verzorgt met FLOAK Flowers & Cake heerlijke bruidstaarten, sweet tables en bijpassend bloemwerk. We kennen haar doordat zij een van de leveranciers was op de bruiloft van Robert & Debby. Trends die zij ziet zijn: landelijk trouwen, bohemian wedding, buiten trouwen in een bosrijke omgeving en een stoere en ontspannen trouwdag. Ze adviseert jullie om te kijken naar hoe jullie dag verder wordt opgebouwd. Heb je een themakleur of kleurenpalet? Is de over-all feel van je dag landelijk of klassiek, ontspannen of statig? Het is fijn als je taart in het plaatje past.

Ilse: “Doe vooral wat jullie graag willen. Vaak is het hele internet afgestruind naar ideeen. Natuurlijk is de smaak net zo belangrijk als de afwerking. Dit kunnen we samen bepalen door in een kleine proeverij smaken te kiezen en te combineren. 

En geniet op de dag zelf! Het gaat zo snel. Zoek een goede fotograaf en/of videograaf om naderhand nog meer na te genieten. En bestel elk jaar een klein trouwtaartje om je trouwdag te vieren.” 

Sweet tables van Saakje het Bakmeisje

Saakje het bakmeisje bakt zoete tafels voor bruiloften en andere feesten en stylet die ook, omdat ze dat het allerliefste doet.  Los daarvan, is ze zelf ook gek op taart.

Saakje: “Sweet tables zijn de trend. Gelukkig zijn de periodes van zware taarten met veel te strak en te veel marsepein en fondant bijna voorbij. Je ziet veel taarten die juist wat rommelig zijn aangesmeerd, veel verse bloemen, en dan is het natuurlijk het leukste om eetbare bloemen in te zetten.

Sweet table Saakje het bakmeisje

Lukt de perfecte bruidstaart kiezen niet? Misschien is dat geen probleem!

Saakje: “Er is eigenlijk niet 1 perfecte bruidstaart. Ik zou sowieso nooit adviseren om maar 1 grote unit te kiezen. Ga voor een zoete tafel of sweet table: een tafel vol lekkere en mooie taarten en zoete hapjes, zodat je echt een moment van het taart eten kan maken. Uiteraard mag er in het midden heus een iets grotere taart staan als centrepiece, zodat je samen het taartenbuffet kan openen door de centerpiece aan te snijden. En die zoete tafel is zo samengesteld dat het past bij de styling en sfeer van jullie bruiloft, dat is altijd mooi voor het grotere plaatje.”

Sweet table Saakje het bakmeisje

Wij zijn de sweet tables van Saakje al op meerdere bruiloften tegengekomen, bijvoorbeeld die van Harko & Lize. Bovendien woont ze op steenworp afstand van ons, en hebben we privé al een paar keer een superlekkere mini sweet table bij haar besteld om iets te vieren. Erik is doorgaans geen fan van zoet, maar vraagt zo nu en dan of we niet weer eens een taartje moeten eten. Van harte aanbevolen!

Vegan bruidstaart of vegetarische bruidstaart

Danouta Sanders houdt zich als diëtist in opleiding bezig met gebalanceerde voeding. Een taart past daar op zijn tijd prima in, en daarom bakt ze graag taarten. 

“Dit doe ik al een tijdje en ik was er al ver voor mijn huidige opleiding mee begonnen. Voor de opleiding Voeding en Diëtetiek heb ik ook een tijdje de koksopleiding gevolgd. Kort hierna ben ik veganistisch gaan eten. Vandaar dat ik Plantaartig ben begonnen. Onder deze naam bak ik veganistische en vegetarische taarten.” 

Een ideaal adresje voor een taart die lief voor de wereld is, zeg maar. Er zijn steeds meer bruidsparen die ethische keuzes willen maken en nadenken over het klein houden van de ecologische footprint van hun grote dag.

“Als mijn klanten zelf niet veganistisch eten, dan is een vegetarische taart ook mogelijk. Ik probeer dan wel leed-vrije eieren te gebruiken. Dit wil zeggen dat ik eieren gebruik van de kippen van een kennis. Ik weet dat deze beestjes goed worden behandeld en dat ze niet worden gebruikt voor de eieren, het is slechts een bijproduct.”

“Blijf bij jezelf. Kies een bakker/patissier die jullie aanspreekt en ga samen kijken naar de mogelijkheden.”

2. Stem je budget en verwachtingen op elkaar af

Het is voor je bruiloft belangrijk om een goede kostenraming te maken voor wat je wilt en kunt besteden. Maak een lijst van dingen die je heel belangrijk vindt, adviseert Saakje. “En ga niet voor half werk, als je taart heel belangrijk vindt, en lekker, maar het past eigenlijk niet in je budget, ga dan niet voor iets wat je eigenlijk helemaal niet lekker vindt maar sla het helemaal over.”

Voor een zoete tafel dien je rekening te houden met €10-€15 per gast.

3 Tips voor de perfecte bruidstaart

Er zijn veel factoren die de prijs van bruidstaart bepalen. Hoe duur je bruidsgebak is, hangt bijvoorbeeld af van de grootte van de taart en het gezelschap. Wil je suikerbloemen op je taart (waar veel arbeidsuren in zitten) of verse bloemen (minder arbeidsuren). Wat wordt er gerekend voor het leveren van de taart? Is het een taart met meerdere verdiepingen en moet er een constructie gebouwd worden om ervoor te zorgen dat ‘ie niet inzakt? Rekent je locatie snijkosten? 

Ilse: “Heb je een budget uitgetrokken, zoek dan iemand die netjes werkt. Een goed afgewerkte taart kost nou eenmaal meer tijd.”

Saakje: “Heb vertrouwen in de leverancier die jij hebt gekozen. Leveranciers staan voor wat ze leveren en hebben (als het goed is) liefde voor het vak, dus dat geeft jou weer minder stress.”

3. Zorg dat de smaak goed is

Het lijkt een beetje een open deur, maar door alle Pinterest en Instagram plaatjes zou je bijna vergeten dat liefde door de maag gaat.

Ilse zegt: “De smaak van je taart moet super zijn! Gasten praten nog lang na, zeker als iets lekker is!”

Bruiloft Leeuwarden

De perfecte bruidstaart kiezen: dingen die je NIET moet doen

Zijn er ook dingen die je NIET moet doen als je een bruidstaart kiest? Deze vraag legde ik Ilse, Saakje en Danouta ook voor.

Ilse: “Zet hem niet onder aan je to do list. Gewilde datums zijn gauw volgeboekt en het zou een teleurstelling kunnen zijn als jouw favoriete bakker de agenda vol heeft.”

Saakje: “Je bruidstaarten in de volle zon presenteren, en dan eerst iedereen je laten feliciteren. Als het prachtig weer is, snij dan eerst even de taart aan en laat dan iedereen langskomen om te feliciteren. Dan kunnen de andere gasten ondertussen genieten van de taart en voorkom je zo’n rij. O ja, en vraag niet je familie om te bakken, het levert ze heeeeeel veel stress op en ze zijn waarschijnlijk niet gewend om voor zulke aantallen te bakken.” 

Wat kost een bruidstaart?

Danouta: “Kom niet aan met een plaatje van internet en eis precies dezelfde taart. Dit is (bijna) niet mogelijk voor de taartenbakker. Elke bakker/patissier heeft zijn eigen stijl en geeft zijn eigen draai aan een ontwerp. Ook is het namaken van kleuren erg lastig, zeker vanaf een foto. De kleur kan bijvoorbeeld anders lijken door de belichting. Ook al wordt er dezelfde kleurstof gebruikt, toch kan de kleur anders uitvallen. Dit heeft te maken met de kwaliteit en de kleur van het ingrediënt. Jullie kunnen je wel laten inspireren door de foto’s en in overleg met je gekozen bakker/pattisier kijken naar de mogelijkheden.” 

De perfecte bruidstaart kiezen doe je samen 🙂

Benieuwd naar deze taartenbaksters? Check them out:

Klik hier voor Ilse/ FLOAK 

Hier vind je Saakje het bakmeisje

En dit is de instagram van Danouta / Plantaartig 

Zoek je nog een trouwfotograaf Groningen, check dan hier mijn website of stuur een berichtje voor de brochure!