Een relaxte start van je trouwdag – 5 tips

TIPS VOOR DE OCHTEND VAN JE BRUILOFT – VOOR NOG VETTERE TROUWFOTO’S

Welkom op mijn blog met tips voor de ochtend van je bruiloft. Je weet wel – die zenuwachtige uurtjes dat je extra extra mooi wordt gemaakt en iemand je haar en make-up doet, voor je je in je trouwjurk, -jumpsuit of -pak hijst. Aangezien wij jaarlijks meer bruiloften meemaken dan jij, zijn hier van ons vijf tips voor een relaxte start van je trouwdag.

Voor je ook maar enige tip van me aanneemt, wil ik natuurlijk even zeggen dat je de dingen lekker op jouw manier moet doen. Come as you are. Tis jouw trouwdag. De dingen die je doet, moeten bij jou passen. Je mag extra en extra special zijn vandaag maar je mag op komen dagen als jezelf. Je hoeft niet iemand anders te zijn. 

Bruid Lara wordt opgemaakt. Ze draagt een paarse kimono met kant. De make-up artiest draagt een vrolijk gekleurd mondkapje. Een relaxte start van de trouwdag ondanks de problemen die er in de pandemie waren.

Tip 1: Draag een mooie kimono

Een kimono op je trouwdag is een praktische luxe die je jezelf mag gunnen. Normaliter kom ik ‘s ochtends naar beneden gerold in een zwart shirt en m’n ochtendjas – een donkerblauw badstof mannenexemplaar van de HEMA. Niks charmants aan maar daar kan je je zo lekker in wikkelen en het ding heeft zakken voor m’n telefoon, elastiekjes en wat ik nog meer met me mee meen te moeten sjouwen. Bij de getting ready van ons trouwfeest koos ik een vest van Erik als outfit of the day. Heel charmant, haha. Vanuit een fotodocumentair perspectief kan een dergelijke outfit natuurlijk prima. Maar als je toch extra feestelijk bent op je trouwdag, dan is de eerste tip: draag een leuke kimono. 

Je foto’s zullen er extra mooi uitzien als je een mooie kimono draagt. Het maakt de sfeer van de beelden meteen anders. Tijdens het mooi maken is wat je draagt, voortdurend zichtbaar. En al is je getting ready outfit vast niet mooier dan je trouwjurk, trouw jumpsuit of trouwpak, je draagt ‘m toch een paar uur op je grote dag, dus er mag aandacht aan besteed worden.

Ik zie meer dan eens bruiden hun witte ochtendjas of kimono met ‘Bride’ erop te koop aanbieden in Facebookgroepen. Eigenlijk is het best zonde om geld uit te geven aan een dagelijks garderobe-item wat je maar een keer draagt – en ook niet zo goed voor het milieu. En misschien is er ook wel een kimono die iets meer over je persoonlijkheid zegt.

Een kimono is een mooi cadeau aan jezelf voor een relaxte start van je trouwdag en al die andere dagen

Waarom zou je jezelf niet iets moois cadeau doen dat je na je trouwdag ook nog zult dragen? Essenza heeft prachtige ochtendjassen en kimono’s die fantastisch zullen zijn voor je foto’s en waarin je je ook na je trouwdag extra mooi zult voelen. Maar ook bij winkels als ASOS en Hunkemöller, SHEIN en ome Ali scoor je mooie exemplaren waar je op je grote dag en daarna (thuis of op jullie honeymoon) plezier van zult hebben. Nog een extra voordeel is dat je iedere keer dat je ‘m draagt, terug zult denken aan je trouwdag. 

Hier zie je een paar real life voorbeelden van bruiden die dit deden. Rozemarijn kreeg haar Kimono cadeau, en Lara kocht haar kimono Hunkemöller. Tryntsje koos voor een mooi exemplaar met kraanvogels van Essenza (had ik zo mee willen nemen naar huis). Of past een frisse grijsgroene zoals die van Martha bij jou?

Bruid Rozemarijn draagt een kimono in roze tinten. Haar bril is ook roze en ze lacht stralend naar de rechter kant van de foto, zij start haar trouwdag relaxt.

Bruid Tryntsje checkt in een spiegel de achterkant van haar korte haar. Ze draagt een prachtige kimono van Essenza met kraanvogels, voor een relaxte start van haar trouwdag.

Een make-up artist maakt een bruid in een mintgroene kimono op.

Als je het aankleden, haar en makeup samen met je bruidsmeisje(s), vriendin(nen) of squad doet, vormt een mooie kimono ook een ideaal cadeau voor haar/hen. 

Oh, en afgezien van esthetische voordelen: een kimono kan aan en uit zonder dat je haar en make-up eronder lijden. Je in je trouw-outfit vleien vanuit een kimonootje gaat ook makkelijker dan vanuit zo’n dikke HEMA-badjas of een vest van je kerel 😉 Dus een kimono is ook nog eens super praktisch.

Tip 2: Kies je muziek voor een relaxte start van je trouwdag

Set the mood – als je ontspannen bent, sta je ontspannen op de foto. Je kunt een mooie playlist maken met (jullie) liefdesliedjes. Thuis luisteren Erik en ik altijd Sublime FM als wij ontspannen, dus dat zou ook een goeie optie zijn voor ons.

Misschien heb jij niks met Soul, Funk & Jazz en voel je je het meest jezelf met rock en elektrische gitaren, of draai je liever je favoriete elpee. Vinyl, Spotify of radio – je hebt invloed op het muzikale behang en dat kleurt de kamer en je ochtend. Choose wisely. 

Tip 3: Denk na waar je je jurk/outfit aan wilt trekken

Je trouwjurk aantrekken is vaak een moment van meer of minder (gezonde) spanning. Een last minute bedachte plek of geen geschikte plek kunnen vinden, zorgt niet voor een relaxte start van je trouwdag. We willen geen stress aan de dag toevoegen.

Voor je trouwfoto’s is het fijn om een plaats te kiezen waar je de ruimte hebt, waar goed licht is, en waar weinig andere spullen rondslingeren.  Je trouwjurk is doorgaans wat groter dan je dagelijkse kloffie. Als je samen met degene die je helpt, in je kinderslaapkamer vol knuffels en een meidenkast met slechts een klein dakraam staat, krijg je andere foto’s dan wanneer je in een ruime kamer zonder rondslingerende spullen met je gezicht naar de tuindeuren staat.

Er is geen goed of fout, maar jouw keuze is bepalend voor het eindresultaat van je foto’s. Van tevoren kun je natuurlijk ook overleggen met je fotograaf.

Bruid Flore trekt haar bruidsjurk aan in een kamer op een chateau voor haar bruiloft in Frankrijk. Haar bruidsmeisjes dragen felroze jurken en helpen haar met haar jurk.

Tip 4: Kies bewust met wie je jezelf omringt – relaxte mensen = relaxte start van je trouwdag

De mensen die je om je heen hebt, zijn bepalend voor hoe je je voelt. Houd rekening met wat jij nodig hebt. Voel jij je het best als je 12 vriendinnen en je familie bij je hebt? Dan doen! Ik stond op de bruiloft bij mijn vriendin Flore op een chateau de ochtend te fotograferen met 21 vrouwen in een van de kasteelkamers. Er was champagne, iedereen maakte zich mooi. Er was chaos. Ik moest vechten met de kapper en de visagiste om een beetje m’n werk te kunnen doen. Maar het was passend. De bruid heeft een net zo’n bruisende persoonlijkheid als die ochtend.

En sommige mensen houden ervan om de dag in alle rust te beginnen en om het gezelschap klein te houden. Dat is ook prachtig. Het levert intieme beelden op en jij kan bij jezelf blijven. Overprikkeld aan je grote dag beginnen is ook niet ideaal. 

Die bewuste keus geldt natuurlijk ook voor degene die je haar en visagie of make-up doet. Deze mensen zitten je dicht op de huid. Kies een HMUA die ervoor zorgt dat je je de beste versie van jezelf voelt op je trouwdag. 

HMUA Puck maakt de bruid op. De dochter van de bruid zit op schoot en kijkt in volle adoratie naar Puck. Een goede maken-up Artist zorgt ervoor dat jij en je liefsten een relaxte start van je trouwdag mogen ervaren.

Tip 5: Zorg voor de innerlijke mens, is zorg voor een ontspannen trouwdag

Doorgaans is je trouwdag een lange dag, dus zorg goed voor de innerlijke mens. Als je je favoriete thee, snackjes, fruit en dergelijke bij de hand hebt, houd je het beter vol. En dan nog even een klein bonustipje: vergeet niet te lunchen! Van gedekte tafel met je nearest en dearest tot een broodje in de auto, plan een momentje. Anders is het een lang eind van je ontbijtje tot het aansnijden van de trouwtaart.

Oma van de bruid schenkt een rij champagneglazen vol uit een Magnum fles, voor de jongedames die zich klaarmaken voor de grote dag. Met zo'n oma heb je een relaxte star van je trouwdag!

Meer tips? In deze blog vind je advies over bruidstaart: cake please!